Charlottes Tangoskole Tangosko


 

Hvordan får jeg købt de rigtige tangosko?
Du skal som udgangspunkt prøve tangoskoene, inden du køber dem.

I Dansemessen i København får du god vejledning. Eller du kan tage til Empire Sko i Tappernøje ved Næstved.

Desuden har Charlotte et udvalg af (trænings)sko, som kan medbringes til undervisning og som du kan prøve. Du kan herefter selv bestille skoene online. Mere info nedenfor.

Hvor mange par sko har jeg brug for?
Når du skal på milonga (tangosalon), er det rart at have et par "pæne" sko. For damerne kan det være med lav hæl eller høj hæl i de fleste udformninger. Alle skoene i listen til venstre er eksempler på tangosko, der kan bruges på milonga.

Derudover har du brug for et par træningssko uden hæl/med lav hæl, som giver dig frihed til at bruge din fod mere dynamisk, så muskler, bæring og balance kan trænes til undervisning.

Eksempler på træningssko:

DAME

Danse-træningssko, læder med god pasform, bløde, god gulvkontakt, lille hæl (3 cm). Fås også i sort.

Bestilling: Denne sko kan du prøve hos Charlotte inden bestilling. Kan kun fås online fra udlandet. Indkøbspris alt iberegnet: Ca. 200-300 kr.

UNISEX

Tango-træningssko - blød, god gulvkontakt, fleksibel svang. Kan (af herrer) også bruges på milonga.

Bestilling: Denne sko kan du se og høre mere om hos Charlotte. Kan kun fås hos La Vikinga (forretning i Malmö). Indkøbspris alt iberegnet: Ca. 1000-1200 kr.

Dance sneakers
Danse-sneakers - fleksibel svang og stødabsorberende, men lidt tunge med ringe gulvkontakt. Velegnede til problemfødder og mange timers dans.

Bestilling: Kan fås i danske dansebutikker. Undgå at bestille online, da der findes mange mærker og modeller med forskellige fortrin og ulemper.

Hvor dyre skal skoene være?
Det kan være svært at gennemskue om pris og kvalitet hænger sammen, især hvis du skal købe skoene i en fysisk butik og ikke har kendskab til dansesko. Mange sko fremstilles i dag uden for EU til en meget billig pris, men fordi butikken skal have en avance og samtidig være lagerførende, ryger prisen op.

Mit råd er, at du enten køber de helt billige sko eller de dyreste. De billigste sko holder fint til almindelig brug og så kan du i stedet supplere med et par træningssko/milonga-sko. Hvis du går efter de dyreste, er du sikker på at få kvalitet (pas dog på ikke kun at betale for design).

Tilbage til "Om tango"
 
For at du skal få maksimal glæde af dine tangosko, er her 5 punkter, du med fordel kan tage stilling til, inden du køber:


1) Har du prøvet skoene inden køb?

Hvis ikke, er det lidt risikabelt, da fødder og sko er meget forskellige. Et billede af nogle flotte sko er ikke nok til at afgøre, om skoene passer til dine fødder.


2) Hvilken sål foretrækker du?

I tango skal du kunne pivotere (dreje på forfoden) uden at vride i knæene. Derfor må sålen ikke have et for fast greb i gulvet. Vælg ruskindssåler ("suede/split/chrome") eller lædersåler. Gummisåler ("rubber") kan ikke anbefales - heller ikke til herrerne, da herrerne jo også skal pivotere.


3) Hvor meget støtte vil du have i din sko?

Svang
Sko med høje hæle er (naturligvis) afstivet i svangen. Sko med helt lave hæle kan enten være afstivede eller fleksible i svangen. De helt lave hæle findes på herresko og unisex træningssko. Sidstnævnte bør have en fleksibel svang (fx to-delt sål/splitsål), som giver større bevægelighed og træning af foden.

Forfod
Sålen under forfoden kan være mere eller mindre stiv og med mere eller mindre stødabsorbering. Hvis sålen er for stiv, kan du ikke bruge fodballen korrekt. Hvis sålen er for blød, får du ikke den optimale støtte.

Hæl
Hælen kan være mere eller mindre stødabsorberende. Hælens sål kan med fordel være gummi for at understøtte et godt greb i gulvet. Bagkappen skal støtte godt op om hælen. En damesko med åben bagkappe giver mindre støtte end en med lukket (men kan til gengæld være mere elegant at se på).


4) Hvilken hælhøjde ønsker du?

Damesko fås med hælen i mange udformninger. Faktisk er hælhøjden ikke så afgørende, hvis skoen er af god kvalitet med god støtte/fleksibilitet de rigtige steder. Men generelt er meget smalle hæle, dvs. stilethæle, lidt sværere at danse på, da fodens samlede kontakt med gulvet er minimal.


5) Hvordan ved du, om skoen passer din fod?

Falder dine tæer ud over skoens kant/trykker de op mod skoens tåkappe, så du må krumme tæerne sammen? Falder du ned og frem i skoen? Er der luft mellem din svang og skoen? Bliver dine tæer/storetå klemt sammen i en spids? Så skal du prøve nogle andre sko. Prøv mindst 3 forskellige mærker - så har du et sammenligningsgrundlag.